Inbrekers vaker actief in Kaag en Braassem - Borglocks

Inbrekers vaker actief in Kaag en Braassem


Woninginbraak kan een enorme impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Onbekenden zijn uw huis binnengedrongen. Bij inbraak worden kostbare of dierbare spullen gestolen die u nooit meer terug krijgt. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. Op www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart kunt u zelf zien of en waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is ingebroken. Deze cijfers worden bijgehouden en in kaart gebracht door de landelijk politie corpsen. Per postcodegebied is het aantal inbraken per nacht zichtbaar. Zo ook voor de gemeente Kaag en Braassem.

Het aantal inbraken in de gemeente Kaag en Braassem liet sinds 2014 een continue daling zien. In 2018 werd er in 45 huizen ingebroken, bijna een halvering ten opzichte van 2014.

Opmerkelijk is dat het aantal inbraken vorige jaar met ruim 15% is gestegen ten opzichten van 2018.

Zo vaak werd er vorige jaar ingebroken in jouw woonplaats.


In Roelofarendsveen werden de meeste inbraken gepleegd. Opmerkelijk is dat Hoogmade, één van de kleinere dorpen van Kaag en Braassem, op een tweede plek volgt. In Nieuwe Wetering, Oud-Ade en Rijnsaterwoude zijn de minste inbraken gepleegd.

Hoe wordt er ingebroken?

De meeste inbrekers gaan voor een snel resultaat. Hoe langer het duurt voordat ze uw woning binnenkomen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Inbrekers hebben verschillende methoden om in te breken. Eén daarvan is insluipen. Wanneer u niet aanwezig bent of wel thuis bent, maar in een andere kamer grijpt de inbreker zijn kans en kiest de makkelijkste route naar binnen bijvoorbeeld door een openstaande deur of raam. De methode is makkelijk, geluidloos en snel. Het komt vaak voor dat u pas later door hebt dat er ingebroken is en spullen weg zijn. Inbrekers kunnen ook de dagschoot “open flipperen” door een bankpasje tussen de deur en het kozijn te drukken. Dit lukt ze niet als de deur op slot gedraaid is en er een anti-inbraakstrip op het raam of deur gemonteerd is.

Een andere manier is kerntrekken. Deze methode wordt vaak ‘s nachts gebruikt bijvoorbeeld als iemand op vakantie is of als niemand thuis is. Bij het kerntrekken draaien ze een schroef in het cilindergat en trekken ze met een zogenaamde poli-trekker aan de schroef. Op dat moment breekt de cilinder en kunnen ze de deur eenvoudige openmaken met een schroevendraaier.

Hoe voorkomt u een inbraak?

Zelf kunt u ervoor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. Laat als het donker is en u niet thuis bent licht in de woning branden, geef uw huis een bewoonbare indruk. Zorg ook voor goede verlichting om het huis en in de tuin, eventueel met een automatische lichtschakelaar of bewegingsmelders. Inbrekers werken het liefst in het donker. Ook wanneer u maar even weg bent, doe de deur dicht en op slot, zo geeft u insluipers geen kans. Om nachtinbraak tegen te gaan kunt u kerntrekbeslag plaatsen op uw voor- en achterdeur. Als inbrekers een deur met kerntrekbeslag zien is het vaak onmogelijk om makkelijk, snel en ongemerkt bij de cilinder te komen. Ze slaan uw huis dan over.

 

Bron www.politie.nl